Evocircadian Kenniscentrum
LEO VAN DER ZIJDE

Leo van der Zijde - nu

Leo van der Zijde heeft op basis van al zijn wetenschappelijke kennis en ervaring de Evocircadian code ontwikkeld. Hij schreef zes boeken en een samenvattende lesmap, De Evocircadian Code deel 1, 2 en 3, De Kritische Periode, Life of Brein en No fat No future.

 

Naast zijn dagelijkse telefonische consulten en zijn dagelijkse ingeplande boek-leestijd, volgt hij de ontwikkelingen van de wetenschappelijke literatuur op de voet. Elk jaar brengt hij gedurende de zomermaanden meerdere weken door in de catacomben van de bibliotheken van Oxford Universiteiten om zijn kennis te vergroten.

 

Leo verspreid zijn kennis en kunde door middel van de boeken, e-letters, factsheets, opleidingen en lezingen. Via de Evocircadian Code Opleidingen heeft hij de afgelopen jaren een aantal geaccrediteerde opleidingen gegeven. Veel therapeuten hebben hun weg weten te vinden naar de Evocircadian Code en vervolgens een of meerdere opleidingen afgerond. Gezien de veranderende samenleving en ontwikkelingen wil Leo zijn kennis laagdrempeliger, volledig onafhankelijk en op een andere wijze delen door middel van Evocircadian Kenniscentrum.

 
Leo van der Zijde - geschiedenis en ontwikkeling

 

Vanaf de 80er jaren van de vorige eeuw houdt Leo van der Zijde zich bezig met natuur, voeding, gezondheid en ziekte. Het begon met zijn eigen natuurvoedingswinkel in Eindhoven, waarna in het begin van de 90er jaren de overstap werd gemaakt naar een eigen natuurgeneeskundige praktijk binnen een huisartsenpraktijk in Eindhoven, die daarmee veranderde in een complementaire artsenpraktijk.

 

In 1994 heeft Leo van der Zijde samen met een arts  de voedingssupplementenfirma Ortholon opgericht. De receptuur en samenstelling van de producten was daarbij in handen van Leo van der Zijde. Ortholon werd al snel een groot succes, waardoor veel tijd besteed moest worden aan het bedrijf. Doordat de arts zich moest terugtrekken ten gunste van zijn praktijk en patiënten, was Leo genoodzaakt om een commerciële partner aan te trekken. Zowel de praktijk van Leo van der Zijde als de producten van Ortholon, welke inmiddels ook in het buitenland werden verkocht, speelden een belangrijke rol in het verkrijgen van steeds meer inzicht.

 

Een opleiding in de reguliere gezondheidszorg heeft Leo nooit gehad. Sinds 1995 leest Leo van der Zijde, wellicht wat autistisch, minimaal 1 uur per dag, 365 dagen per jaar, wetenschappelijke en hoogstaande vakliteratuur en verdiept zich daardoor steeds verder in biologie, gezondheid, ziekte, evolutie, ritme enzovoorts. Deze boeken en literatuur werden in eerste instantie vooral gekocht in de universiteitssteden Oxford en Cambridge. Engeland zijn 2e vaderland hij bezoekt het land meerdere malen per jaar. Ook Amazon en Blackwell leveren hem de benodigde educatieve literatuur te komen.                                                                                                                                                                     

 

Leo van der Zijde is in 1995 tevens begonnen met het geven van zijn eerste lezingen, welke in eerste instantie voeding, kruiden en suppletie als leidraad en onderwerp hadden.

 

Vanaf 2008 werd het zwaartepunt van zijn studie en interesse steeds meer richting “waarom” worden we ziek gelegd en ging de interesse steeds meer uit naar onze oerouders, het begin van het leven, de 9 maanden in de baarmoeder en het ritme en de timing van de natuur. Langzaam maar zeker werd het duidelijk dat de natuur in de baarmoeder al bezig is met de toekomstige mogelijkheid tot voortplanting van, het dan nog ongeboren, kind. Tevens werd duidelijk dat vanaf 20 weken zwangerschap drie generaties in een lichaam te vinden zijn, te weten de zwangere moeder, het ongeboren meisje en de reeds gevormde eicellen van de daaropvolgende generatie. Het werd duidelijk dat de 9 maanden in de baarmoeder ons meer vertellen over gezondheid en ziekte dan de 70 tot 80 jaar die daarop volgden. Daarnaast werd in deze periode, zo rond 2008, ook steeds meer bekend over de microben en de rol die ze spelen in ons lichaam en op de planeet.                                                             

 

Als logisch gevolg van al deze ontwikkelingen werd Circadian opgericht, met als doel om informatie en inzicht verstrekken, over hoe de natuur op ons heeft ingewerkt gedurende tienduizenden generaties en op welke manier het Circadiaanse ritme daarbij een rol heeft gespeeld. Circadian staat voor de wetenschappelijke onderbouwing van het ritme van de natuur.

 

Vanaf 2011 is Leo van der Zijde zich helemaal gaan wijden aan Circadian en even later aan de Evocircadian Code. In 2015 heeft hij zijn aandeel in Ortholon verkocht en is verder gegaan met het uitwerken van de Evocircadian Code, het geven van cursussen en later tot een geaccrediteerde post-HBO opleiding van in totaal 4 jaar.
 
Alle kennis en ervaring worden nu benut ten behoeve van het Evocircadian Kenniscentrum.