Evocircadian Kenniscentrum
« Vorige

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten en ons immuunsysteem
Bij auto-immuunziekten richt het lichaam zich tegen gezond eigen weefsel. Studies tonen aan dat lang voordat auto-immuunziekten zich openbaren er al auto-antilichamen in het lichaam gevonden kunnen worden. Het benaderen van auto-immuunziekten zal dan ook verlegd moeten worden naar auto-immuundenken.
 
Chronische ontstekingen basis van auto-immuunziekten
Zonder ontstekingen zouden we snel na onze geboorte overlijden aan bacteriën , schimmels en virussen. Ons immuunsysteem zorgt via ontstekingen voor het vernietigen van deze micro organismen. Als ons immuunsysteem zich echter tegen gezonde cellen in ons lichaam richt, hebben we het over auto-immuunziekten.
 
Fouten en ons immuunsysteem
Een goed werkend immuunsysteem zet ontstekingen in gang als afweer tegen microben. Het immuunsysteem kan basaal twee fouten maken:
Niet aanvallen als dit juist wel zou moeten (bv kanker).
Wel aanvallen als dit niet zou moeten (auto-immuunziekten).

Immuunsysteem zit in ons hele lichaam
Lang dacht men dat het immuunsysteem een apart systeem in ons lichaam is. Nu weten we dat het een integraal onderdeel is van de vele fysiologische systemen die er in ons lichaam zijn. Het immuunsysteem, hormonen en neurotransmitters werken daarbij nauw met elkaar samen.
 
Darmen en het immuunsysteem
Een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Logisch als we weten dat in de pre-historie onze pre-hersenen waren waar dopamine, serotonine, noradrenaline en adrenaline werden geproduceerd.
 
Belangrijke factoren die auto-immuunziekten veroorzaken
  • Genetische factoren
  • Genetische factoren spelen een rol bij auto-immuunziekten maar zijn wel te beïnvloeden door de leefstijl die we hanteren.
  • Plaats waar we wonen op aarde
  • Hoe dichter we bij de evenaar wonen, hoe kleiner de kans op auto-immuunziekten.
  • Onbalans in dag-nacht ritme
  • Cortisol heeft een belangrijke rol in ons immuunsysteem. De aanmaak daarvan wordt gereguleerd door het ritme van licht en duisternis.
  • Stressfactoren. Stress speelt bij veel chronische ziekten en dus ook bij auto-immuunziekten een grote rol.
  • Voeding. De westerse voeding heeft een sterke invloed op ontstekingsprocessen. We noemen:
 
Veel vlees, melk en suiker
Veel (geraffineerde) tarwe
Transvetzuren en plantaardige olie
Lage consumptie van groente

Auto-immuuziekten anders benaderen
Auto-immuunziekten zullen anders benaderd moeten worden. Reeds lang voordat zo’n ziekte merkbaar wordt zijn er namelijk al auto-antilichamen in het lichaam aanwezig. Dit kan teruggaan tot wel 10 jaar voor de eigenlijke diagnose. We zien dat er een langzame opbouw ontstaat van ontstekingen, weefselbeschadiging, oxidatieve stress en auto immuuniteit. Deze aanwijzingen kunnen in een veel vroeger stadium al aanleiding zijn om de noodzakelijke maatregelen te nemen om het proces te keren. Een hs-CRP test kan daarbij een mogelijke hulp zijn, maar ook die is niet altijd leidend.
Geschreven op: 19-07-2020