Evocircadian Kenniscentrum
« Vorige

Oerouders

Oerouders bepalen nog steeds onze gezondheid

We leven in een overgangsperiode als het gaat over onze gezondheid. In de menselijke evolutie zijn er grote periodes van schaarste en dodelijke epidemieën geweest. Toch is er niets dat wereldwijd zo snel veranderd is, dan het profiel van onze gezondheid. Vooral als het gaat om infecties, ontstekingen en epidemieën. Welvaartsziekten als kanker, auto-immuunziekten, overgewicht, diabetes en allergieën hebben de laatste 100 jaar hun intrede gedaan. Ziektebeelden die het gevolg zijn van de leefwijze van de moderne mens.

De mens kan zich aanpassen aan geleidelijke veranderingen

Een van de sleutels van ons evolutionaire succes is het feit dat wij ons als mens hebben kunnen aanpassen aan geleidelijke veranderingen in onze omgeving. Deze veranderingen konden we via onze genen doorgeven aan volgende generaties.

Te snelle veranderingen zorgen voor ‘mismatch’

Door de snelle veranderingen, zeker ook in de afgelopen 150 jaar, ontstaat een ‘mismatch’ tussen de mens en zijn omgeving. Er zijn te veel veranderingen en ze gaan te snel om via genen doorgegeven te kunnen worden. Met als gevolg het ontstaan van allerlei welvaartsziekten.

Biologisch verleden

Of we het leuk vinden of niet, we dragen als soort ons biologisch verleden mee. Dit heeft een sterke invloed op hoe wij op ons milieu reageren, los van de veranderingen die zich daarin voordoen en de wijze waarop wij daarop kunnen reageren. Onze oerouders bepalen daarmee nog steeds voor een belangrijk deel onze hedendaagse gezondheid.

Onze oerouders

De erkenning van de evolutie en het feit dat we via onze genen en DNA verbonden zijn met onze oerouders, maakt dat we ook erkennen dat dit onze huidige gezondheid beïnvloedt.

De mismatch tussen het milieu van onze oerouders en dat van ons

We zijn in competitie met organismen die zich veel sneller aan een veranderende omgeving kunnen aanpassen. Organismen, ook de mens, worden in de natuur en voor het overleven geselecteerd op reproductie succes, niet op gezondheid of geluk. Hierdoor wordt reproductie het centrale element van waaruit onze gezondheid en ziekte moet worden benaderd.

Geschreven op: 01-07-2020